Vi har samlat 12 av de bästa föreläsningarna om ledarskap – föreläsningar som alla chefer borde se och lyssna på

Ledarskap är ibland självlärt, men ofta har tongivande personer tur att träffa och lära sig från andra fantastiska ledare. Oavsett om man lärt sig själv eller blir visad vägen så skapas ett framgångsrikt ledarskap av nyfikenhet och medvetenhet, samt genom förmågan att förstå sina inre egenskaper, alltså vilka man själv saknar – och vilka man beundrar i andra. Om du besitter förmågan att känna av och förstå dina egna styrkor och svagheter, så kan du aktivt förbättra din ledarstil genom inlärning och att nyttja värdefull feedback. -Att lyssna på andra är nämligen en avgörande förmåga för att leda andra.

Nedan har vi samlat några av de bästa engelska föreläsningarna vi hittat om ledarskap – från TED talks till andra arenor världen över. Du har säkert sett några av dem, men förhoppningsvis upptäcker du flera du inte hunnit se ännu. Ta en paus och få lite inspiration när du har några minuter för dig själv!

 

1. Simon Sinek – How Great Leaders Inspire Action
Med 100-tals miljoner spelningar bara på youtube är Simon Sinek nu världskänd. För Sinek är skillnaden mellan världens mest inspirerande ledare och alla andra en fråga om ”varför”, vilket är kärnbegreppet i hans Golden Circle. Genom att fråga ”varför”, ”hur” och ”vad”, kan du själv utvärdera ditt företags målbild, eller din egen.

 

2. Dan Pink – The Puzzle of Motivation
För att bli en effektiv ledare måste du veta vad som gör att människor ”bryr sig”, och speciellt vad som motiverar dem och får dem att ge sitt yttersta. Pengar är bara en mindre del i detta. I den här övertygande videon förklarar Pink vikten av motivation, och varför traditionella belönings-strukturer inte alltid är lika sporrande som vi tror.

 

3. Sheryl Sandberg – Why We Have Too Few Women Leaders
Sheryl lämnade Google för att bli Facebook’s COO 2008. I hennes föredrag berättar hon om varför så få kvinnor tar sig till de högsta platserna i stora bolag, och erbjuder tre viktiga råd till kvinnor som har viljan och drivet att nå dit.

 

4. John Wooden – The Difference Between Winning and Succeeding
Om du vill bli en framgångsrik ledare, vad kan vara en bättre start än att börja med att definiera exakt vad du menar med framgång? John Wooden är kort och gott känd som ”Coach” och han omdefinierar idrottsframgång till att vara mycket mer än ”att komma först”.

 

5. Steve Jobs – How to live before you die
År 2005 gav Steve Jobs en s.k. “Commencement Address” på Stanford University till studenterna som gick ut skolan det året. Talet är minst sagt inspirerande, och samtidigt både en påminnelse och läxa för oss alla.

 

6. President Obama – Seeking a new beginning
Obama talade inför tusentals studenter på Cairo University 2009. Just det här talet är en uppvisning I hans fantastiska förmåga att kommunicera med en stor samling åskådare och samtidigt kännas familjär och nära.

 

7. Roselinde Torres – What It Takes To Be A Great Leader
Torres har genom sin forskning utvecklat en unik förståelse för vad som gör ledare effektiva. Hon ställer 3 välriktade frågor som öppnar dörrar och inspirerar till eget tänkande om vad som krävs för att bli en bra ledare. I en värld fylld med ledarskapsprogram och dyra seminarier hävdar Torres att det bästa sättet att lära sig ledarskap grundas i dessa 3 frågor.

 

 

8. Dan Ariely – What Makes us Feel Good About Our Work?
Dan Ariely är en beteendeekonom som forskat för att förstå mänsklig motivation. Han designade ett experiment som skulle hjälpa att lösa just motivationens mysterium, och det visade honom att verklig motivationen handlar om att göra små, ständiga framsteg och att leva ett liv med syfte och mening. Starka ledare bryr sig om slutresultatet, men mycket mer än bara det. De ger också en känsla av mening och hjälper andra känna densamma.

 

 

9. Simon Sinek – Why Good Leaders Make You Feel Safe
Simon Sineks material är så bra att han är den enda som är med två gånger på den här listan.
Du vet säkert att det är viktigt att bygga förtroende bland dina medarbetare, men hur man ska lyckas göra det är ngt helt annat. Sineks tal om förtroende ger en ny typ av förståelse för ämnet.
Människor är som bekant emotionella varelser, vi kämpar med osäkerhet och sårbarheter, och en bra ledare skapar ett unikt förtroende som motverkar detta. Trygghet är särskilt viktigt i dagens snabba artbestklimat, där arbetstillfällen försvinner lika snabbt som de skapas och ledare har ett ansvar för att få sina arbetare att känna sig trygga.

 

 

10. Margaret Heffernan – Dare to Disagree
När det gäller att skapa ett dreamteam är det sista du bör göra att omge dig med det Heffernan kallar ”eko-kamrar”, eller ”ja-sägare”. De som bara säger vad de tror att du vill höra. Att behärska oenigheter är avgörande för att leda effektivt och chefer måste vara villiga att lyssna på – och hantera de som inte håller med dem. Det är bara genom skilda åsikter som idéer utmanas på riktigt.

 

 

11. Stanley McChrystal – Listen, Learn… Then Lead
McChrystal är en 4-stjärnig general som tillbringat decennier i det militära, som ledare för en minst sagt mångfaldig följarskara i form av sina soldater. Hans berättar att ett lyckat ledarskap grundar sig i en gemensam känsla av mening, samt en förmåga att hela tiden lyssna och lära sig.

 

 

12. Itay Talgam – Lead Like The Great Conductors
Talgam beskriver det ”magiska ögonblicket” när en konduktör förvandlar kaos till vacker musik. Det kräver väldigt små gester, utan överdrift, eller fulländning, och plötsligt ur kaoset – blir buller till musik.

 

 

Inte medlem?

Kontakta oss för mer info om våra grupper och Close chefsnätverk.

Jag är intresserad

Relaterade nyheter

Senaste nyheter