Morgan Alling vill skapa tryggare arbetsplatser och ledarskap

Han berättar i en artikel i Innovation Lifestyle som är en del av SVD om detta och om sitt kommande samarbete med Chefsnätverket Close. Läs intervjun här eller ladda ned artikeln om Morgan Allings tankar om ledarskap och samarbete med Close.

 

Patrik: Hallå Morgan! Patrik Slettman här, tack för att du tar dig tid och pratar lite med mig idag!

Morgan:  Hej!  Tack själv!

Patrik: Det jag personligen tänker på mest när ditt namn kommer upp är serien om mobbning: Morgans Mission, mycket för att psykologin kring mobbning intresserar mig. Du gjorde två säsonger med den eller hur?

Morgan: Ja precis. I säsong ett var det viktiga att visa klasserna vad mobbning är, hur den uppstår men också hur viktig den ’tysta massan’ är. Till slut kunde elever själva se och då gå samman för att förhindra mobbning. I säsong två gick vi in i fyra olika arbetsplatser. Vi ville visa på hur komplext mobbning är på arbetsplatser. Många fler parametrar som kan skapa problem. Därför valde vi olika typer av yrkesgrupper, hos tex blåljuspersonal, hos stora team med mycket grupperingar, vanliga kontor och vi undersökte olika typer av ledarskapsproblematik.

Patrik: Hela det formatet känns lite tvärtemot hur folk vill ha det i media idag. Det ska gå snabbt och man ska hitta enkla förklaringar och lösningar på komplicerade problem. Eller vad säger du?

Morgan: Folk vill ha en quickfix. Att prata om att man måste bygga tillit hos elever eller på en arbetsplats. Identifiera problem i en organisation och att sätta upp handlingsplaner, det är inte sexigt, utan då vill man hellre hitta en syndabock.

Patrik: Man vill hitta förövaren och få bort den som en lösning?

Morgan: Ja man vill, snabbt hitta mobbaren och plocka bort den eller flytta på offret, vilket också händer. Men flyttar du på offret har du inte löst något. Förövarna kommer bara hitta nya offer någon annanstans. Vi vet också att bland barn och unga så kan de som mobbar i 7:e klass vara offret i 9:e klass osv. Problemet är inte individen, utan gruppdynamiker och de system man befinner sig i. Sådant är inte lika enkelt att prata om, men det går om man vill. När man t.ex.: ser vad tystnadskulturer gör med en grupp så kan man hantera det och göra förändringar. Men det finns inga enkla lösningar eftersom varje klass / arbetsplats har sina egna dynamiker och problem.

Patrik: På arbetsplatser måste det vara lite svårare, vi gömmer väl mobbning bättre som vuxna? Vad är den vanligaste typen av mobbning på arbetsplatsen?

Morgan: Arbetslivet är mer komplext än skolan, med olika yrkesroller och hierarkier och ringarna på vattnet blir ofta stora. För mig var det en chock när jag förstod att större delen av all mobbning involverar en chef. Från chefen eller mot chefen. Arbetet mot mobbning inom arbetslivet måste ske inom olika delar; Ledarskapet: hur är det strukturerat? Organisation: hur tar man hand om problem som uppkommer? Och individens ansvar: vad har jag som individ för ansvar? Tre olika områden som alla innefattar kommunikation, som t.ex.: vart vänder jag mig för att ta upp problem? Konsekvenser: Vad händer när jag tar upp problem? Det svåra är att förstå hur jargong / kultur / miljö påverkar kommunikationen. Men kan man få hela arbetsplatsen att förstå och inse så kan man skapa en trygg arbetsplats där man har tillit till varandra och ledarskapet.

Patrik: Och det är just ledarskap och förmågan att hantera besvärliga människor på arbetsplatsen som du föreläser om, eller hur?

Morgan: Ja, jag har föreläst om det i snart 20 år. Jag älskar att få människor att växa och kunna bygga ett solitt system som gör att inte kränkningar och mobbning får fäste. Det gäller att man har tydliga och slagkraftiga planer på vad som händer när något går fel, och hur man tar tag i problem. Man sätter tydliga regler som alla informeras om direkt när man anställs och att man sedan fullföljer dem reglerna när något händer.

Patrik:  Efter sommaren startar du ett samarbete med Chefsnätverket Close där du kommer föreläsa för deras 1500 medlemmar under hösten i olika omgångar.

Morgan: Ja, riktigt spännande! Vi kommer att prata om hur man som chef bygger upp de här systemen, och blir en ledare som kan anpassa sig till den grupp man hamnar hos om man t.ex. kommer in som ny.

Patrik:  Vad hoppas du cheferna på Close får med sig av dina föreläsningar?

Morgan: Jag hoppas att de kommer bli inspirerade att skapa solida system som gör att kränkningar inte får fäste. Att man som organisation därför kan fokusera på sin kärnverksamhet istället för att slösa bort sin tid på meningslösa bråk och att man kan undvika en tystnadskultur som gör att saker byggs upp till något mycket större än nödvändigt. Chefsrollen är något annat idag än för bara 15 år sedan och i det finns många utmaningar.

Patrik: Just det är en stor del av varför Close finns. Chefer förväntas kunna mer och mer om olika områden och då blir det än viktigare att träffa andra i samma position och se att alla har liknande utmaningar, och att inlärning kan ske på bredden, från chef till chef.

Morgan: Alla chefer har ju sin funktion och har förmodligen fått sin roll för att de varit bra på sitt jobb tidigare, men det betyder ju inte att man vet exakt hur man tillsammans med anställda skapar en arbetsmiljö där man blir ett team. Jag tycker att det är spännande att ge verktyg för att skapa en psykosocial arbetsmiljö som blir vinnande i längden. Jag vill att man ska få kunskaper om hur man snabbt snappar upp konflikter eller mindre problem innan det blir skadliga. Att man kan ta tag i dem på ett bra sätt innan de tar för mycket plats.

Patrik: Det låter helt perfekt för dig att prata med alla cheferna på Close. Jag hoppas alla tar till sig din kunskap och sprider det i sina organisationer. Stort tack för ett trevligt samtal Morgan!

Morgan: Det hoppas jag med. I slutändan är ju det viktigaste jobbet man har som chef att se till att ens medarbetare får utföra sitt arbete på ett tryggt och effektivt sätt. Är man arkitekt är det ju det man vill pyssla med och jag tror med lite inspiration och tydliga handlingsplaner kan alla ledare genomföra detta på sina arbetsplatser i Sverige. Tack själv Patrik!

Läs mer om Morgans Allings kommande föreläsningar hos Close.

 

Inte medlem?

Kontakta oss för mer info om våra grupper och Close chefsnätverk.

Jag är intresserad

Relaterade nyheter

Senaste nyheter