För att alla barn ska våga drömma om en positiv framtid

Star for Life är en ideell organisation som hjälper barn att våga drömma om en framtid värd att leva – en framtid och ett liv fritt från HIV & Aids.

Star for Life startade när Dan Olofsson och hans hustru Christin kom till Sydafrika för ett affärsprojekt året 2005. De såg hur människorna, inte minst barnen, drabbades av HIV och Aids vilket självfallet hade förödande konsekvenser både för varje drabbad individ, men även för samhället de lever i.

Idag, snart 15 år sedan det första projektet, så bidrar Star for Life till en positiv utveckling i mer än hundra skolor i södra Afrika. Under åren som arbete pågått har en central metodik utvecklats för att skapa och bibehålla förbättring för individer, för skolor och för byarna där skolorna ligger.
Metoden bygger på ”Theory of Change” och har två grundläggande antaganden:

  1. En stärkt självkänsla är en förutsättning för att skapa förändring.
  2. Enbart information / inlärning räcker inte för att skapa en varaktig förändring. Det krävs också inspiration för att uppnå den – och för att lyckas inspirera krävs att man når bägge hjärnhalvorna, eller utryckt på ett annat sätt; ”man måste nå både hjärta och hjärna”.

Självkänslan är det centrala i Star for Life, och självkänslan bygger vi genom ökad kunskap och inspiration, ofta i form av konst, drama och musik. Sedan det första pilotprojektet startade har Star for Life förutom att etablera sitt program i varje skola där man verkar, även initierat samarbeten med andra välrenommerade partners då man sett att annan typ av specifik hjälp varit nödvändig för ett samhälle. T.ex. har man öppnat upp tre mobila hälsokliniker för att ge befolkningen i området större tillgänglighet till hälsovård och hälsoutbildning. Två av dessa i Sydafrika och en i Namibia.

Sedan 2013 finns nu även en motsvarande svensk organisation som heter Motivationslyftet. Den verkar på en rad grund- och gymnasieskolor i Sverige.

Vi på Close kom i kontakt med Star for Life år 2012 då vi på nära håll fick uppleva den starka inverkan som organisationen haft på plats i Afrika, och vi har sedan dess valt att stötta deras verksamhet på olika sätt. I förlängningen är det såklart våra medlemmar som bidrar genom sin medlemsavgift och därför vill vi uppmärksamma dem på det här viktiga arbetet som Star for Life genomför. För en dryg månad sedan fick vi också möjligheten att åka ned tillsamman med ett antal Close-medlemmar – företagsledare från olika svenska bolag, på en resa ned till Sydafrika där vi tillsammans träffade elever och pedagoger som är en del av Star for Life-programmet idag, i skolor utanför staden Durban.

Resan arrangerades tillsammans med flera andra företag som stöttat Star for Life under en längre tid. Sigma, Nordic Waterproofing, Triple & Touch och Sydafrikaresor är några av alla de organisationer som genom åren bidragit med pengar och resurser för att projekten, som idag nått långt över 100,000 studenter, kunnat fortgå och växa enligt Dan och Christins vision.

Den 17:e, 18:e & 24:e mars kommer Dan och Christin till Malmö, Göteborg respektive Stockholm för att tillsammans med artister och föreläsare underhålla och dela med sig av den inspirerande resan Stars for Life gjort fram till idag. Vi blir fantastiskt glada om ni vill dela någon av dagarna med oss på Palladium i Malmö, Elite Park Avenue Hotell i Göteborg, eller på Oscarsteatern i Stockholm.

För oss är ett privilegium att få vara en liten del av något med så otroligt positiv inverkan på barn och samhälle. Vi vill därför gärna uppmärksamma företagsledare på möjligheten att genom Star For Life påverka, bidra – och ge barn hopp om framtiden.

Hör av er till oss – eller direkt till Star For Life för mer information. De är fantastiska på att hitta sätt att engagera organisationer på sätt som passar just er.

Email: info@starsforlife.com
Webb: https://starforlife.org/

 

Relaterade nyheter

Senaste nyheter