Svante Randlert i samtal med Patrik Slettman om framgångsrikt ledarskap

Patrik: Du driver bolag, skriver böcker, föreläser, och har en ganska ny Podd som heter Chefssnack. Kan du sammanfatta hur du hamnade där du är idag?

Svante: Javisst. Den stora delen av det jag gjort tidigare handlar om mina 10 år på Academic Work, nordens största bemannings & rekryteringsföretag inom tjänstemannasektorn. Jag fick uppleva en häftig resa då bolaget gick från 1 miljard till 4 miljarder under dessa 10 år, och hade nöjdast kunder de sista 8 åren. Man lär sig ju väldigt mycket att under en sådan resa, och det var många andra som ville veta framgångsfaktorerna. Just detta blev min start som föreläsare och jag har Academic Work att tacka för så mycket.

Patrik: Så ni använde er själva som exempel för att ge andra företag konkreta vägar framåt?

Svante: Precis. Folk kom ju upp till oss och sa att ”vi vill också ha sådan tillväxt”. Vi trodde på att dela med oss om både framgångar och misslyckanden, så att andra kunde ta det till sig och utvecklas, och det blev ofta jag som fick åka runt och berätta om det för våra viktigaste kunder.

Patrik: Ja det finns ju många som föreläser om både ledarskap och tillväxt, men långt ifrån alla har ju få vara med på en sådan resa förstås…

Svante: Nej precis. Att ha starkare tillväxt än branschen i över 25 kvartal i rad är självklart något alla bolag önskar, men det är ju inte helt enkelt ska gudarna veta. Inget av detta skulle kunna ske utan alla fantastiska och engagerade medarbetare som jobbar/jobbat på Academic Work, ihop med en superstark företagskultur. Ju mer jag föreläste om resan desto mer insikter fick jag om bolagen även utanför Academic Works, och det är den plattformen jag står på idag. Just nu gör jag 150 föredrag per år och träffar de bästa men även de sämsta runt om i Europa. Jag får ju möjligheten att se nya saker varje dag kring vad de bästa gör och var det går fel för de som har det tuffast.

Patrik: Och vad är det bästa med att föreläsa för dig personligen?

Svante: För mig är det en dröm att få förmedla, lära ut och göra skillnad till andra som vill ha hjälp. Det är det roligaste jag vet. Jag tycker att jag har Sveriges roligaste jobb helt enkelt.

Patrik: Har du gjort ngt speciellt för att bli bra att föreläsa?

Svante: Njae, det handlar att fokusera på vad som jag vill ska landa i hjärta, mage och hjärna hos mottagaren, inte vad jag vill få ut genom min mun. Sen får man aldrig glömma att alltid kalibrera och uppgradera sig. Något som hjälpt är att jag ofta fått mycket feedback direkt efter föreläsningar. Close och andra organisationer frågar ofta sin publik vad de tyckte om föreläsningen, och den feedbacken hjälper en att justera sitt framförande.

Patrik: Men idag är det framförallt föreläsningar som du gör?

Svante: Ja sedan i somras har jag gjort detta fulltid. Jag hoppade då av Academic, jag föreläser, har dragit igång podden och har även skapat ett läromedel som vi kommer börja sälja på nätet. En online-kurs som jag lanserar om en månad.

Patrik: Ok, så ytterligare ett sätt att få ut kunskaperna.

Svante: Ja, människor är ju olika och vill lära sig på olika sätt, och tar till sig material olika bra i olika medium. Jag bygger nu en insiktsplattform. Jag vill ge mina insikter via antingen föredrag i IRL, de som vill läsa, de som vill lyssna eller de som vill se på webben.

Min bok Drömarbetsgivaren har översatts och till engelska och redan sålts till organisationer i 10 olika länder, podden Chefssnack är igång på ett bra sätt och nu kommer även den digitala webbkursen. Ledare har kommit fram till mig och efterfrågat verktyg som är anpassade för individer. Ofta blir det annars gemensamma utbildningsdagar då man åker iväg som team och får en heldag eller mer, där alla chefer får samma info. Webbkursen är mer individuellt anpassad och kan användas när de har tid och lust. Vilket är en viktig del. Man är ju tex inte alltid mottaglig för utbildning bara för att det är schemalagt. Man kanske har ngt personligt som pågår, eller extra stress på jobbet just då.

Patrik: Jag förstår. Ledarskap i alla medier helt enkelt. Jag läser en del om detta, tittar på Ted-talks osv, mycket för att jag är intresserad av psykologin kring ledarskap och kommunikation. Jag upplever att i listor där man rankar de viktigaste egenskaperna hos chefer så saknas ofta ngt som jag alltid sett upp till, och det är chefers vilja att ge anställda all kred. Alltså deras ovilja att ta rampljuset av ngn som de chefar över. Jag tror just det är oerhört viktigt för att bygga sina anställda, och sitt team. Vad säger du om det?

Svante: Patrik det du pratar om är skillnaden mellan en chef och en ledare. Du behöver inte vara högsta chefen för att bli ett teams riktiga ledare. Det sker massor inom ledarskap just nu och just det skriver jag om i en helt ny bok som kommer 2020. Framtidens ledarskap. Vad man behöver göra som ledare efter 2020, inte hur man är som person.

Patrik: Den ser jag fram emot. Håll ett ex till mig!  -Din resa tillsammans med Close, kan du berätta lite om den? Du är ju faktiskt den enda i Sverige som lyckats få 5.0 av hela gruppen vid flertalet tillfällen. Stort grattis! Du har ju föreläst och talat med nätverket och dess medlemmar i en längre tid nu. Vad är det du upplever att ledare får ut mest av att vara med i nätverket.

Svante: Close tillför viktiga bitar inom flera områden. Senaste året har jag träffat 150 bolag på mina föreläsningar, och chefer sitter ofta ute på sin egen kammare, ensamma med sina problem, och väldigt få personer att diskutera dem med. Genom Close får de träffa andra ledare och upptäcka att de har liknande problem, och även möjligheten att få diskutera problemen. Att som inköpschef få sitta med 40 andra inköpschefer tex är verkligen värdefullt. Chefer idag säger ofta att de inte hinner med, men nätverksdagarna på är de där från 9-4 och det är många som kommer fram efteråt och utbrister: TACK! Jag är så glad att jag tog mig tid till det här. Det är såklart kul både för mig och Close att höra, det visar ju att de verkligen fått ut mycket av dagen.

Patrik: Det låter som uppskattar att det är både den inspiration och praktik som erbjuds?

Svante: Absolut.

Patrik: Ofta lär man sig av misstag. Vad tror du är de vanligaste misstagen som chefer gör i sitt ledarskap? Har du ngn situation som du lärt dig väldigt mycket av själv?

Svante: Det där brukar jag prata i 7 timmar om. Hahaha. Men inte sällan handlar det om de förutsättningar man har som ledare.

Patrik: Du menar att det är organisationen på bolag som behöver justeras i så fall?

Svante: Ja exakt. Hur lätt är det att vara ledare när det krävs mer tid till rapporter, kontroller osv, istället för att hitta sätt att nå viktiga mål eller vara kreativ. Balansen mellan kultur och struktur pratar jag om en ofta på mina föreläsningar. Många chefer känner att de blir mer och mer administratörer. Hur mycket tid ges till att LEDA och SKAPA (ledarskap).

Patrik: Har du några punkter som du tar upp som viktigaste egenskaper för ledare, eller viktigast för organisationer att göra för att lyckas.

Svante: Jag brukar säga att för att få resultat, för att gå riktigt bra som bolag, så måste man få engagerad personal. Då blir frågan:

  1. Älskar personalen det de gör? Eller gör de bara det de gör? Eller gillar dem inte alls det de gör? (älskar / hatar)
  2.  Till vilken grad vet de vad de ska göra? Vet de inte alls? (tydligt / otydligt)
  3. Vet de varför de gör sitt jobb, eller inte. (syfte)

Det, är vad det handlar om i chef och ledarskap!

Patrik: Svante, stort tack för att du tog dig tiden att berätta lite om din resa, om samarbetet med Close och om ledarskap! Uppskattar det och ser fram emot nya boken!

 

Missa inte Svantes podd som inspirerar och ger dig verktyg och konkreta tips till hur du blir en bättre chef och ledare #Chefssnack. Du kan läsa mer om Svante Randlert och hans böcker på svanterandlert.se

 

Svante Randlert föreläser för Close chefer om framgångsrikt ledarskap

 

Inte medlem?

Kontakta oss för mer info om våra grupper och Close chefsnätverk.

Jag är intresserad

Relaterade nyheter

Senaste nyheter

Security by Webbfabriken.com